• ul. Postępu 36A, Jastrzębiec

    05-552 Magdalenka, Polska

  • sekretariat@igbzpan.pl

    tel. +48 22 736-70-00
    fax +48 22 756-16-99

Artur Jóźwik, PhD, DSc

dr hab. Artur Jóźwik, prof. IGHZ PAN

Stanowisko: Kierownik Laboratorium Jakości Surowców i Produktów Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz, Profesor w Zakładzie Biotechnologii i NutrigenomikiInstytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN

Zainteresowania badawcze: fizjologia, biochemia zwierząt, nutrigenomika

Dorobek naukowy:  109 publikacje z listy JCR. Ogółem cytowań 1383. Indeks Hirscha wynosi 21.

Wybrane osiągnięcia naukowe:

1) Wykazano wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na obniżenie alergenności, nietolerancji na laktozę oraz podatność na procesy degradacyjne frakcji białkowej i tłuszczowej mleka.

2) Przeprowadzono badania nad zmianami procesów oksydacyjny w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego w zależności od systemu utrzymania.

3) Analiza zawartość bioaktywnych związków w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego ze szczególnym uwzględnieniem antyoksydantów i enzymów proteolitycznych.

Realizowane projekty badawcze:

4 projekty KBN (1-kierownik, 3-wykonawca)

Sieć naukowa współudział i wykonawca

2 projekty POIG w tym kierownik zadania i podzadania

Opiekun naukowy Diamentowego Grantu

2 projekt NCBiR kierownik badań naukowych oraz kierownik podzadania i wykonawca

1) Kierownik zadania 4 „Pozyskiwanie mięsa drobiu i jaj o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniających kryteria żywności funkcjonalnej”. Projekt „BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 1.1.2. Realizowany w latach 2010-2016

2) Opiekun naukowy projektu „Diamentowy Grant” nr DI2012 024642 pt: Zastosowanie produktów ubocznych przemysłu owocowego w tuczu jagniąt w celu uzyskania mięsa spełniającego kryteria żywności funkcjonalnej. Realizowany w latach 2013-2015

3) Kierownik podzadania Ocena jakości mięsa kurcząt rzeźnych i indyków żywionych eubiotykami oraz nowymi technologiami (NANOMIN/ FERMENT) w ramach projektu GUTFEED- innowacyjne żywienie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej finansowanego przez NCBiR. Realizowany w latach 2015-2018

4) Kierownik badań naukowych projektu Innowacyjne metody zagospodarowania wytłoków jabłkowych powstających w procesach przetwórczych jabłek, pozwalające na uzyskanie unikalnego produktu paszowego znajdującego wielokierunkowe zastosowanie w żywieniu krów mlecznych oraz cieląt. Projekt POiR POIR.01.01.01-00-0593/18. 2019-2021

 

Działalność organizacyjna, upowszechnianie wiedzy i inne:

Członek Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenie Żywność dla Przyszłości.

Uczestniczył i prezentował osiągnięcia naukowe na wielu konferencjach międzynarodowych oraz patenty na międzynarodowych targach innowacyjności (Belgia, Niemcy, Francja, Szwajcaria, Hiszpania, Chorwacja, Grecja, Rumunia, Litwa).

Wybrane publikacje i patenty 

  1. Tewari, D., Jóźwik, A., Łysek-Gładysińska, M., Grzybek, W., Adamus-Białek, W., Bicki, J., Strzałkowska, N., Kamińska, A., Horbańczuk, O.K., Atanasov, A.G. 2020 - Fenugreek (Trigonella foenum-graecum l.) seeds dietary supplementation regulates liver antioxidant defense systems in aging mice. Nutrients, 12 (9), art. no. 2552, pp. 1-12. IF of 4.546
  2. Yeung, A.W.K., Tzvetkov, N.T., Jóźwik, A., Horbanczuk, O.K., Polgar, T., Pieczynska, M.D., Sampino, S., Nicoletti, F., Berindan-Neagoe, I., Battino, M., Atanasov, A.G. 2020 - Food toxicology: quantitative analysis of the research field literature. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 71 (1), pp. 13-21.; IF of 2.792
  3. Wieczorek, A., Lysek-Gladysinska, M., Krol, T., Kordos, K., Kosińska, K., Atanasov, A.G., Strzalkowska, N., Jóźwik, A. 2019 - Biochemical and morphological changes in mouse liver induced by mistletoe toxins. Food and Chemical Toxicology, 129, pp. 229-238.; IF of 3.775
  4. Lipińska, P., Atanasov, A.G., Jóźwik, A. 2019 - Effects of polyphenol-rich chokeberry pomace feeding on antioxidant enzymes activity and oxidation-related parameters in lamb muscle tissues. Journal of Berry Research, 9 (1), pp. 95-108.; IF of 2.379
  5. Jóźwik, A., Marchewka, J., Strzałkowska, N., Horbanczuk, J.O., Szumacher-Strabel, M., Cieslak, A., Lipinska-Palka, P., Józefiak, D., Kaminska, A., Atanasov, A.G. 2018 - The effect of different levels of Cu, Zn and Mnnanoparticlesin hen turkey diet on the activity of aminopeptidases. Molecules, 23 (5), art. no. 1150, IF of 3.060
  6. Godziszewska, J., Guzek, D., Głąbska, D., Jóźwik, A., Brodowska, M., Głąbski, K., Zarodkiewicz, M., Gantner, M., Wierzbicka, A. 2017 – Nutrient oxidation in pork loin is influenced by feed supplementation and packing methods. Journal of Food Composition and Analysis 56, 18-24. IF of 2.752;
  7. Tatara, M.R., Krupski, W., Charuta, A., Brodzki, A., Jóźwik, A., Strzałkowska, N., Poławska, E., Chmielowiec, K., Horbańczuk, J.O. 2016 – Morphological, densitometric and mechanical properties of pelvic limb bones in 14-month-old female ostriches (Struthio camelus). Poultry Science 95, 10, 2421-2426. IF of 1.908;
  8. Rutkowska, J., Białek, M., Bagnicka, E., Jarczak, J., Tambor, K., Strzałkowska, N., Jóźwik, A., Krzyzewski, J., Adamska, A., Rutkowska, E. 2015 Effects of replacing extracted soybean meal with rapeseed cake in corn grass silage-based diet for dairy cows. Journal of Dairy Research 82, 161-168. IF of 1.409;
  9. Jóźwik, A., Strzałkowska, N., Bagnicka, E., Grzybek, W., Krzyzewski, J., Poławska, E., Kołataj, A., Horbańczuk, J.O. 2012 – Relationship between milk yield, stage of lactation, and some blood serum metabolic parameters of dairy cows Czech Journal of Animal Science 57, 353-360. IF of 0.741;
  10. Jóźwik, A., Krzyzewski, J., Strzałkowska, N., Poławska, E., Bagnicka, E., Wierzbicka, A., Niemczuk, K., Lipińska, P., Horbańczuk, J.O. 2012 Relations between the oxidative status, mastitis, milk quality and disorders of reproductive functions in dairy cows. Animal Science Papers and Reports 30, 297-307. IF of 0.725;

Patenty

Nr 412491 Sposób pozyskania kulinarnego mięsa strusia

Nr P.414678 Sposób wytwarzania gotowego do spożycia wyrobu z mięsa strusiego oraz gotowy do spożycia wyrób z mięsa strusiego                  

http://nauka-polska.pl/#/profile/scientist?id=117715&_k=3aol51 https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=7003546618

https://orcid.org/0000-0001-5546-9891