• ul. Postępu 36A, Jastrzębiec

    05-552 Magdalenka, Polska

  • sekretariat@igbzpan.pl

    tel. +48 22 736-70-00
    fax +48 22 756-16-99

dr hab. Nina Strzałkowska

Stanowisko: Zastępca Kierownik Laboratorium Jakości Surowców i Produktów Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz,  Adiunkt w Zakładzie Doskonalenia Zwierząt Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN

Zainteresowania badawcze:

Fizjologia, biochemia zwierząt, wartość odżywcza i jakość mleka  

Dorobek naukowy

 65 publikacji z listy JCR. Ogółem cytowań 665. Indeks Hirscha wynosi 16.

Wybrane osiągnięcia naukowe

1) Wykazano istotną zależność między zawartością cholesterolu w mleku a stadium laktacji, liczba komórek somatycznych w mleku, dobową wydajnością mleka, zawartością tłuszczu w mleku i ilością tłuszczu wydalanego w mleku w ciągu doby.

2) Stwierdzono wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na podatność frakcji tłuszczowej mleka kóz i krów na lipolizę.

3) Wykazano zależność między polimofrizmem w loci  kappa-kazeiny i beta-laktoglobuliny, wiekiem krów, stadium laktacji a wybranymi cechami mleczności bydła czarno-białego.

Realizowane projekty badawcze (liczbowo i wybrane max 3 tytuły):

4 projekty KBN (1-kierownik, 3-wykonawca)

Sieć naukowa współudział i wykonawca

2 projekty POIG wykonawca

1 projekt NCBiR wykonawca

1) Kierownik podzadania w ramach  Projektu „BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 1.1.2. Realizowany w latach 2010-2016

2) Wykonawca w podzadaniu Ocena jakości mięsa kurcząt rzeźnych i indyków żywionych eubiotykami oraz nowymi technologiami (NANOMIN/ FERMENT) w ramach projektu GUTFEED- innowacyjne żywienie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej finansowanego przez NCBiR. Realizowany w latach 2015-2018

Działalność organizacyjna, upowszechnianie wiedzy i inne:

Uczestniczyła i prezentowała osiągnięcia naukowe na wielu konferencjach krajowych i międzynarodowych oraz patenty na międzynarodowych targach innowacyjności. Wybrane publikacje

  1. Kaba J., Strzałkowska N., Jóźwik A., Krzyżewski J., Bagnicka E. 2012. Twelve year-long cohort study on the influence of caprine arthritis-encephalitis virus infection on goats milk yield and its composition. Journal of Dairy Science 95, 1617-1622, IF=2,566,
  2. Jóźwik, A., Strzałkowska, N., Bagnicka, E., Grzybek, W., Krzyzewski, J., Poławska, E., Kołataj, A., Horbańczuk, J.O. 2012 – Relationship between milk yield, stage of lactation, and some blood serum metabolic parameters of dairy cows Czech Journal of Animal Science 57, 353-360. IF wynosi  = 0.741;
  3. Strzałkowska N., Jóźwik A., Bagnicka E., Krzyżewski J., Horbańczuk K., Pyzel B.,  Horbańczuk J.O. 2009 – Chemical composition, physical traits and fatty acid profile of goat milk as related to the stage of lactation. Animal Science Papers and Reports 27, 263-272. IF wynosi  = 0.725;
  4. Rutkowska, J., Białek, M., Bagnicka, E., Jarczak, J., Tambor, K., Strzałkowska, N., Jóźwik, A., Krzyzewski, J., Adamska, A., Rutkowska, E. 2015 – Effects of replacing extracted soybean meal with rapeseed cake in corn grass silage-based diet for dairy cows. Journal of Dairy Research 82, 161-168. IF wynosi  = 1.409;
  5. Strzałkowska N., Jóźwik A., Bagnicka E., Krzyżewski J., Horbańczuk K., Pyzel B., Słoniewska D., Horbańczuk J.O. 2010 – The concentration of free fatty acids in goat milk as related to the stage of lactation, age and somatic cell count. Animal Science Papers and Reports 28, 389-395. IF wynosi  = 0.725;

Patenty

Nr P.414678 Sposób wytwarzania gotowego do spożycia wyrobu z mięsa strusiego oraz gotowy do spożycia wyrób z mięsa strusiego